Kleur kan invloed hebben op je stemming, het kan je fysieke en emotionele welbevinden beïnvloeden en (lichte) gezondheidsklachten verminderen. De energie van kleuren werkt ondersteunend. Elke kleur heeft een bepaalde trilling of frequentie. Via kleuren in je kleding of woninginrichting, het eten van levensmiddelen met bepaalde kleuren, het creatief werken met kleuren (tekenen, schilderen) of het toepassen van edelstenen en kristallen in een bepaalde kleur kun je de kracht van kleur ontdekken. In dit artikel geef ik drie verschillende oefeningen om de energie van kleur te ervaren. Je kunt een meditatie doen om te aarden en je te verbinden met kleur. De tweede oefening is een meer analytische: aan de hand van 9 vragen onderzoek je jouw ervaringen met een bepaalde kleur. De derde oefening is een creatieve kleuroefening.

Rode jurk of blauwe blouse

Waarschijnlijk herken je de werking van kleur in je dagelijks leven. Bijvoorbeeld dat het verschillend voelt of je een rode jurk aantrekt of een blauwe blouse. Elke kleur heeft specifieke eigenschappen en betekenissen. Kennis van de positieve en negatieve eigenschappen van een kleur kan bijdragen aan een grotere bewustwording van de invloeden die in het leven werkzaam zijn. Als een bepaalde kleur overheerst of juist ontbreekt is het belangrijk om de ontbrekende kleur in je leven aan te brengen.

rode jurk of blauwe blouse

Rode jurk of blauwe blouse?

Belangrijk je te realiseren is dat de associatie die je hebt bij een bepaalde kleur anders kan zijn dan je op de standaardlijstjes vindt. Ook kan je de ene keer juist de positieve eigenschappen van een kleur ervaren, terwijl je een volgende keer de mindere kanten van dezelfde kleur ervaart. Zo kan de activerende werking van de kleur rood je helpen om tot daden te komen als je een beetje lusteloos bent. Als je oververmoeid bent en over je grenzen bent gegaan kan rood juist te ‘hard’ zijn en kun je meer baat hebben bij groen als rustgevende kleur of lichtblauw als ontspannende kleur.

In de Zachte Kracht Avond in april 2019 was het thema de Energie van kleuren. We hebben toen een aantal oefeningen gedaan die ik hieronder beschrijf. Je kunt deze oefeningen voor jezelf doen. Heb je vragen over een bepaalde oefening (vooraf of achteraf)? Neem dan gerust contact met me op om je vragen te stellen of je ervaringen te delen!

Meditatie: Aarden en verbinden met het Universum met kleur

Deze meditatie kun je doen om te aarden en te verbinden met kleur. Daarbij ga je vanuit een bepaalde vraag of intentie een kleur vragen vanuit de aarde en vanuit een andere intentie een kleur ontvangen vanuit het universum.

 • Ga goed zitten met beide voeten op de grond. Voel je zitbotjes op je stoel.
 • Haal een paar keer adem in je eigen tempo. Adem in door je neus, uit door je mond.
 • Ga met je aandacht naar je voeten.
 • Stel je voor dat er een verbinding vanuit je voeten de aarde in gaat. Geef er je eigen vorm aan. Het kunnen touwen zijn die de aarde ingroeien, een koord, een buis of wortels van een boom.
 • Visualiseer ook de verbinding vanuit je stuitje de aarde in. Maak jouw aarding vast aan het kernkristal van Moeder Aarde.
 • Vraag dan aan de aarde een kleur die jou helpt om bij je gevoel te komen.
 • Neem deze kleur op in je lichaam, in je chakra’s, je aura. Adem deze kleur in tot je er helemaal mee verzadigd bent. Laat dan deze kleur voor nu los.
 • Kom met je aandacht rustig terug naar je ademhaling. Voel je ademhaling in je buik. Adem een paar keer in en uit.
 • Verschuif je aandacht naar je hoofd, naar je kruin. Open voorzichtig je kruinchakra een beetje en maak contact met het Universum, de bron, de kosmos of welk woord jij eraan geeft.
 • Vraag aan de kosmos een kleur die jou helpt om je gedachten speelser en luchtiger te maken.
 • Neem deze kleur op in je lichaam, in je chakra’s, je aura. Adem deze kleur in tot je er helemaal mee verzadigd bent. Laat dan deze kleur voor nu los.
 • Word je dan langzaam bewust van je lichaam. Voel weer je voeten op de grond, voel je billen op de stoel.
  Beweeg je vingers of je tenen en kom in je eigen tempo terug naar het hier en nu. En open dan langzaam je ogen.

  kleuren aarde universum aarden verbinden

  Kleur uit Aarde en uit Universum

Oefening: Jouw ervaringen van/met een kleur onderzoeken

Kies een kleur waarmee je jouw ervaringen wilt onderzoeken. Het kan een kleur zijn die je in voorgaande meditatie hebt ervaren. Het kan je lievelingskleur zijn of een kleur die je juist niet prettig vindt. Of een kleur waar je nieuwsgierig naar bent. Een kleur die jou aantrekt of afstoot.

Vul bij onderstaande vragen steeds dezelfde kleur in. Dus als je de kleur blauw wilt onderzoeken, dan denk je bij het beantwoorden van elke vraag aan de kleur blauw. Schrijf de antwoorden beknopt op. Als je alle vragen hebt beantwoord, kun je op een later moment dezelfde vragen gebruiken om een andere kleur te onderzoeken.

 1. Wat is jouw eerste reactie bij de kleur……..
 2. Welke kleur/tint ……. spreekt jou het meeste aan?
 3. Waar verbind je de kleur……. aan? Bijvoorbeeld aan een herinnering, een kledingstuk, iets uit de natuur, een situatie, een persoon, etc.
 4. Wat voor gevoel roept deze kleur……. bij je op? Welke eigenschap verbind jij aan deze kleur?
 5. Op welke manier kan deze ….. kleur jou ondersteunen of voeden?
 6. Welke kleur/tint ….. spreekt jou het minste aan en wat is hiervan de reden?
 7. Waar verbind je deze kleur ……. (die jou het minst aanspreekt) aan?
 8. Wat voor gevoel roept deze ….. kleur bij je op en welke eigenschap verbind je daaraan?
 9. Op welke manier of waarin beperkt deze …… kleur jou?

Creatieve oefening: meditatiebol met pastelkrijt

Pastelkrijt, ook wel poederpastel genoemd, is een zacht tekenmateriaal. Een pastelkrijtje bestaat uit verpulverde kleurstof met bindmiddel. Het is een luchtig materiaal dat je rechtstreeks op het papier aanbrengt, van te voren kleuren mengen is niet mogelijk. Omdat het pastel zich slecht aan het papier hecht, heeft het de voorkeur om papier met een korrelige structuur te gebruiken, zoals behang of aquarelpapier. Een op papier opgebrachte laag pastel geeft een fluwelige, luchtige structuur met een grote lichtintensiteit in de kleuren.

Je kunt met de platte kant van het krijtje brede, vlakke streken maken of met de punt van het krijtje dunnere en strakkere lijnen maken. Doordat het materiaal zo zacht is kun je ook met een mesje of met je nagel wat van het poederpastel afkrabben boven je papier en dit uitwrijven met je vingertop (of eventueel met een stukje keukenpapier of een sponsje). Gebruik voor het uitwrijven van verschillende kleuren steeds een andere vingertop of nieuw stukje van je papier of je sponsje. Als de kleuren vermengd raken worden ze troebel.

De techniek van het uitwrijven van het afgeschraapte pastelpoeder met je vingertop gaan we in deze oefening gebruiken. De oefening heeft tot doel de tastzin te stimuleren en daardoor stress te reduceren en geborgenheid, warmte en rust naar boven te halen.

meditatiebol pastelkrijt poederpastel

Meditatiebol van lichtblauw pastelkrijt

De oefening gaat als volgt:

 1. Kies een pastelkrijtje in de kleur die jou aanspreekt. Kies bij voorkeur een zachte (dus niet al te felle) tint, omdat de bedoeling is dat je vertraagt en in ontspanning/meditatie gaat.
 2. Schraap een beetje poeder van het pastel af met je nagel of met het mesje.
 3. Wrijf het poeder met je vingertop in een ronddraaiende beweging uit.
 4. Doe dit heel langzaam, 10 x langzamer dan je in eerste instantie zou denken.
 5. Maak de cirkelende beweging van binnen naar buiten.
 6. Voeg eventueel een beetje poeder toe als de kleurintensiteit afneemt.
 7. Neem niet te snel meer poeder. Probeer het uit, kijk hoe groot jouw meditatiebol kan worden met de hoeveelheid poeder die je in eerste instantie op je papier hebt geschraapt.
 8. Blijf je concentreren op de ronddraaiende beweging.
 9. Voel wat er gebeurt in je lichaam en in je gedachten. Ervaar de verandering.
 10. Rond je tekening af. Om te voorkomen dat het pastel blijft afgeven kun je de tekening fixeren met haarlak.

In de Zachte Kracht avond heb ik de deelneemsters kennis laten maken met hun persoonlijke kleuroscoop. Dat wil zeggen dat ze via hun naam en geboortedatum (numerologie) hebben ontdekt wat hun persoonlijke kleuren zijn. Wil jij weten hoe jou kleuroscoop eruit ziet? Bel of mail me voor meer informatie!

Pin It on Pinterest

Share This
X