Dieren als boodschappers

Totemdieren, dierenboodschappers en dieren in het algemeen kunnen ons iets vertellen over ons leven en over onszelf.  Of ze nu naar ons komen in onze dromen, onze meditaties of gewoon als we wakker zijn, ze kunnen ons aan het denken zetten en inzicht geven. Ze zijn het waard om aandacht aan te schenken.

Krachtdieren en totemdieren zijn spirituele boodschappers in de vorm van dieren. Ze beschermen, geven inzicht en helpen ons in ons dagelijks leven en in dromen of visioenen.

Totems zijn diep ingebed in de geschiedenis van de Amerikaanse indianen, en andere stammen. In deze tradities gingen de Sjamanen een relatie aan met een krachtdier of totemdier. De Sjamaan verbindt zich met de essentie van een diersoort, omdat die bepaalde kwaliteiten vertegenwoordigd, bijvoorbeeld het vliegen als een vogel, de kracht van de buffel, de behendigheid van de muis. Dat zijn allemaal eigenschappen die je van pas kunnen komen.

Je kunt je krachtdier beschouwen als drager van je persoonlijke kracht. Een krachtdier kan bij je komen omdat je de kracht nog niet gebruikt en het tijd is om deze te ontwikkelen, of als je de kracht al kent om deze sterker te maken en beter te leren gebruiken. Bepaalde dieren, zoals je Levenstotem, blijven altijd bij je. Andere dieren kunnen tijdelijk bij je zijn. Ze kunnen een functie vervullen als:

 • Reistotem: dit totemdier komt voor een wat langere periode in je leven, bijvoorbeeld enkele weken, maanden of misschien zelfs jaren. De tijd die nodig is voor jou om het pad af te wandelen die deze dierentotem begeleid. Tijdens deze periode zal dit dier steeds opduiken in je leven om je te herinneren aan de weg en de ontwikkeling die je hebt te gaan;
 • Boodschappertotem: dit dier brengt je gewoonlijk een boodschap of waarschuwing. Het is vaak een “wake up call”. Een boodschapperdierentotem is er slechts een korte tijd, een dag of week en heel af en toe een paar maanden, maar het kan ook voor een paar uur zijn. Meestal is de ervaring ongewoon, diepgaand en krachtig;
 • Schaduwtotem: dit is een totemdier dat je komt beproeven. Ze hebben zeer veel kracht, maar je hebt werk te doen voordat ze hun krachten voor je zullen laten werken, in plaats van tegen je. Een Schaduwtotem is er één waar je eerst bang voor bent, bewust of onbewust. De Schaduwtotem representeert vaak je innerlijke angsten die je moet overwinnen. Het doel is om de lessen te leren die het dier je voorhoudt en het dier in je leven te erkennen en accepteren. Als je steeds weer angst hebt en deze ook blijft tegenkomen, is dat een teken dat je de les van het dier nog niet inziet, of nog niet geaccepteerd hebt.

Intermezzo: Een Sioux legende

De Schepper riep de dieren bij zich en zei: “Ik wil iets verstoppen voor de mensen totdat ze er klaar voor zijn. Het is het inzicht dat zij hun eigen werkelijkheid creëren.”
De adelaar zei: “Geef het maar aan mij, ik breng het naar de maan.” De Schepper zei: “Nee, er komt een dag dat ze daar komen en dan zullen ze het vinden, voordat ze er aan toe zijn”
De zalm zei: “Ik zal het naar de bodem van de oceaan brengen.” De Schepper zei: “Nee, ook daar zullen zij heengaan.”
De buffel zei: “Ik zal het begraven op de wijde vlaktes.” De Schepper zei: “Nee. Ze zullen de huid van de Aarde opensnijden en het zelfs daar vinden.”
Grootmoeder Mol, die in de schoot van Moeder Aarde leeft en geen fysieke maar spirituele ogen heeft, zei: “Plaats het in henzelf, dat is de laatste plaats waar zij zullen kijken.”
En de Schepper zei: “Het is gedaan.”

Hoe vind je je krachtdier?

Een dierenhelper kan zich vanzelf aandienen of je kunt er naar op zoek gaan door jezelf een aantal vragen te stellen:

 • Tot welk dier voel ik me aangetrokken?
 • Van welk dier wil ik het meeste weten?
 • Is dit dier al langer in mijn leven? (dan is het mogelijk een Levenstotem of Reistotem)
 • Welk dier kwam een boodschap of waarschuwing geven? (Boodschappertotem)
 • Voor welk dier ben ik bang of intrigeert me? (Schaduwtotem)

Een andere manier is  een meditatie te doen, waarin je je krachtdier uitnodigt om bij je te komen.
Wil je dit doen, dan kun je onderstaande meditatie als leidraad gebruiken.

Ga ervan uit dat het krachtdier bij je komt wanneer je eraan toe bent en de tijd er rijp voor is. Als je een krachtdier of totemdier hebt ontmoet, vraag je dan af welke wijze levenslessen er in het oergedrag van het dier besloten liggen. Het dier leert je je eigen talenten te ontwikkelen in je leven. Je kunt gaan ontdekken welke rol dit dier gaat spelen en of deze totem er slechts is voor een (kort of lang) moment of langere tijd bij je zal zijn.

Realiseer je dat elk dier kwaliteiten heeft. Vanuit ons ego, onze ‘mind’, willen we misschien vooral grote en sterke dieren als helper, zoals de wolf of de beer. Maar ook een klein of lelijk dier heeft positieve eigenschappen. Wat te denken van de regenworm die ondergronds de weg weet en een bijdrage levert aan de bodemvruchtbaarheid door gangen te graven een afgevallen bladeren op te eten en te verteren. Elk dier heeft dus lessen te schenken en kan helende boodschappen voor je hebben.

Meditatie: Maak contact met je krachtdier

 • Ga goed zitten op je stoel met beide voeten op de grond;
 • Sluit je ogen of kijk naar een vast punt dichtbij je op de grond;
 • Ga met je aandacht naar je ademhaling. Haal een paar keer adem in je eigen tempo. In door je neus, uit door je mond;
 • Kijk of je je adem wat dieper in je buik kunt laten zakken, maar ga het niet forceren;
 • Ga dan met je aandacht naar je voeten. We gaan een korte reis maken door het lichaam;
 • Als je je voeten hebt gevoeld ga je langzaam naar boven, door je kuiten, langs je knieën naar je bovenbenen;
 • Dan kom je aan in je bekken, billen, heupen. Maak even contact met dit gebied van je lichaam en voel dat je stevig geaard bent;
 • Ga dan verder omhoog naar je onderbuik en onderrug. Dan door naar je borstkas en bovenrug, naar je schouderbladen en schouders. Ontspan je lichaam;
 • Ga met je aandacht naar je armen, ellebogen, polsen en handen. Voel je handen op je benen of in je schoot;
 • Ga dan vanuit je schouders langs je nek en hals naar je hoofd, je kruin;
 • Maak dan de reis door je lichaam helemaal van boven naar beneden en laat eventuele spanning wegvloeien via je stuitje of via je voeten de aarde in;
 • Leg vanuit je kruin verbinding met de zon, de levensbron en laat licht, warmte en liefdevolle energie je lichaam en aura helemaal opvullen.
 • Nu ben je klaar om je krachtdier te ontmoeten. Nodig in gedachten je krachtdier uit om bij je te komen, om zich te laten zien. Het kan zijn dat er al langer een dier is dat steeds opduikt in je leven. Misschien is er een dier dat je als kind al interessant vond en dat je altijd wilde zien als je naar de dierentuin ging. Ook kan het zijn dat er eerder vanavond al een dier bij je is langsgekomen die zich nu nogmaals aandient.
  Sta open voor alles. Het kan zijn dat je een duidelijk beeld krijgt, maar het kan ook een meer subtiele ervaring zijn, een woord dat je hoort, een geluid, een gevoel, een tinteling ergens in je lichaam. Alles is goed. Misschien zijn er meerdere dierentotems die er op dit moment voor je zijn;
 • Vraag jezelf af wat dit dier je te brengen heeft. Is het een groepsdier of leeft het individueel? Waar leeft het dier? In welk land, welke omgeving? Hoe beschermt het dier zich? Is het dier verbonden met een bepaalde cultuur of traditie? Heeft het dier een bepaalde symboliek? Welke eigenschappen van het dier ken je? Kijk wat het dier je te vertellen heeft.
 • Misschien wil het dier je laten weten welke rol hij kan spelen voor jou. Is het een levenstotem, een reistotem, boodschappertotem of schaduwtotem? Het kan ook zijn dat je dat gaandeweg pas gaat ontdekken;
 • Neem even de tijd om zo je dier of dieren te onderzoeken, doe dit vanuit dankbaarheid en nieuwsgierigheid. Aanvaard de lessen die het dier je wil leren. Accepteer de kwaliteiten van het dier en laat ze toe in je leven;
 • Als je zover bent neemt dan op je eigen manier voor dit moment afscheid van jouw krachtdier. Als je wilt kun je je op een later moment opnieuw verbinden met je dier in een meditatie, ritueel, tekening of door informatie op te zoeken.
 • Bedank je dier voor wat hij je op dit moment in deze meditatie heeft laten zien.
 • Kom weer met je aandacht naar je lichaam, beweeg langzaam je vingers en je tenen. Voel je billen op de stoel en voeten op de grond. En open dan langzaam je ogen.

Medicijnkaarten: dieren als symbool van helende kracht

medicijnkaarten helende kracht krachtdier totemdier

Medicijnkaarten voor helende kracht

Een manier waarop ik nader heb kennis gemaakt met mijn totemdieren is via de Medicijnkaarten van Jamie Sams en David Carson. Deze kaarten zijn geschikt om verschillende leggingen mee te doen. Elke legging geeft duiding bij een bepaald soort vraag en kun je op elk gewenst moment doen.

Mijn dierentotems

In de handleiding van de Medicijnkaarten staat één legging om zeven dierentotems te leren kennen die bij je horen. Deze legging doe je in principe maar één keer. Het zijn de wezens die jouw kracht vormen en die veranderen niet.

Via deze methode leer je zeven totems kennen in de windrichtingen oosten, zuiden, westen, noorden, boven, beneden en binnenin. De plek waar het dier is verschenen helpt je te duiden welke betekenis deze totem voor je heeft. Daarnaast zijn er nog twee totems die niet in de kaarten verschijnen, maar die je op een andere manier leert kennen. Bijvoorbeeld via dromen of het zijn dieren waartoe je je aangetrokken voelt.
Het zijn de dieren die naast je lopen aan de linkerkant (vrouwelijkheid, ontvankelijkheid, koestering, scheppende kracht en intuïtie, de kant van Moeder Aarde) en aan de rechterkant (mannelijke kant, moed, actie, strijdbaarheid, daadkracht en avontuur, de kant van Vader Hemel).

Ik heb deze legging in 2012 gedaan, toen ik deze Medicijnkaarten nog niet zo lang had. Ik heb mijn dagboek uit die tijd erbij gepakt om het nog eens terug te lezen en me opnieuw te verbinden met mijn totems. Nadat ik deze legging met de Medicijnkaarten had gedaan heb ik een aanroepingsritueel voor mijn totems geschreven en die wil ik graag delen:

Aanroeping van mijn totemdieren

Moeder Aarde, Helpers in de Hemel stuur mij de krachten van mijn totemdieren, zodat ik hun kwaliteiten kan benutten voor mezelf, de ander en het grotere geheel.

Stuur mij de wijsheid van Uil, zodat ik in alle situaties mijn intuïtie gebruik en me niet laat misleiden.
Stuur mij het observatievermogen van Wezel, zodat ik op bescheiden wijze aandacht kan geven aan dat wat het nodig heeft.
Stuur mij de schaduw van Zwarte Panter, zodat ik het onbekende onbevreesd tegemoet kan treden en er gewoon durf te zijn.
Stuur mij de scheppingskracht van Spin, zodat ik de eeuwige patronen van het leven kan weven.
Stuur mij de Wolf als leraar, zodat ik mijn kennis kan overdragen aan anderen om hun te helpen hun levensweg te begrijpen.
Stuur mij de agressie van Das, zodat ik mijn woede kan gebruiken om dat wat mijn groei belemmert op te ruimen.
Stuur mij het schild van Gordeldier, zodat ik mijn grenzen kan bewaken en mijn zelfgevoel kan beschermen.
Tot slot vraag ik om mij de krachten van Pinguin te sturen, zodat ik op respectvolle wijze de balans kan vinden tussen donker en licht en mij kan bewegen tussen verschillende dimensies.

Totemdieren, mijn persoonlijke krachtwezens, bedankt voor jullie hulp.
Moeder Aarde, Helpers in de Hemel, bedankt dat u mijn totemdieren stuurde.

Pin It on Pinterest

Share This
X