Elke maand wordt een lid van de Beroepsvereniging van Malvatherapeuten (BvMT) uitgenodigd om over zichzelf en zijn of haar werk als therapeut te vertellen. Daarvan wordt verslag gedaan in de maandelijkse nieuwsbrief. In de maand oktober was ik aan de beurt. Ik ben in gesprek gegaan met Hans Kamps, docent van de Malva opleiding in Breda en redacteur van de nieuwsbrief. Omdat je het waarschijnlijk leuk vind om mij beter te leren kennen heb ik het interview dat Hans heeft uitgewerkt hieronder opgenomen. Enne….als je jezelf in dit verhaal herkent, dan is dat geen toeval 🙂

Karin is in 2015 afgestudeerd als Malvatherapeut en voert praktijk in Deventer. In het laatste jaar van haar opleiding heeft Karin besloten om haar kantoorbaan op te zeggen en zich helemaal te richten op het voeren van haar praktijk. Haar praktijk voert ze sindsdien met hart en ziel. Soms is het wat minder druk, maar de laatste tijd kan ze zeggen dat het allemaal beter loopt. Dat heeft volgens Karin te maken met haar eigen energie en zelfvertrouwen. Hieronder lees je hoe het zo gekomen is.

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met Malvatherapie?

Dat was in 2012 op de Beurs Internationaal therapeut. Ik had al wat verschillende cursussen en opleidingen gedaan, maar had het gevoel dat ik toch nog iets miste. Ik had Intuïtieve ontwikkeling gedaan, reiki, en intuïtieve kleurenontwikkeling maar het kwam er maar niet van om mijzelf als therapeut neer te zetten. Ik dacht misschien vind ik op deze beurs wel een leuke opleiding. Ik had al veel stands bezocht en informatie verzameld en eigenlijk was mijn tas al vol en toen liep ik tegen de Malva stand aan. Daar zag ik op de wand een Ankh teken en dat had meteen mijn aandacht. Waarom? Omdat ik op de opleiding intuïtieve ontwikkeling een meditatie had gedaan om een healing symbool voor mijzelf te ontvangen en toen zag ik ineens een Ankh. Maar dan zo’n Egyptische Ankh met maar 1 been. En toen ik bij Malva een Ankh met twee benen zag en hoorde dat die ingezet werd als therapeutisch instrument om te healen, dacht ik: hier moet ik misschien wel zijn. Ik heb de informatie daarna laten bezinken en wat later een telefoongesprek met Eveline (docente van de Malva opleiding) gehad en toen wist ik het zeker: dit is het. Dat was in november en in januari ben ik toen gestart met de 3-jarige opleiding.

Hoe heb je de opleiding ervaren?

Als heel positief. Het gaf me dat wat ik hoopte te vinden. Er waren zoveel aspecten in die 3 jaar met zoveel mooie lessen. Maar er waren ook lessen die mij minder aanspraken en waarin ik bij mezelf weerstand bemerkte. Maar na afloop had ik echt het gevoel dat ik mezelf therapeut kon noemen. Heel fijn dat de therapeutische vaardigheden ook een plek in de opleiding had.

Je noemde zojuist ook dat je al meerdere disciplines en opleidingen had gevolgd waaronder intuïtieve kleurontwikkeling. Hoe ben je daartoe gekomen?

Ik vond het in die tijd prettig om het in paars te lopen, maar ik wist aanvankelijk niet wat dat betekende. Ik ben gaan zoeken op het internet en kwam er bepaalde onderwerpen tegen die ook met kleuren te maken hadden zoals chakra’s. In mijn zoektocht kwam ik bij een therapeute terecht die met reiki en energie werkte en ook met edelstenen en bloesemremedies. Toen ik bij haar in de praktijk kwam voor een consult (ik zat in die tijd niet zo lekker in mijn vel en vroeg me af ‘wie ben ik nu echt’) was het voor het eerst dat ik dacht: ‘dit wil ik ook’. En door haar begeleiding kwam ik eruit.  Ze zei op zeker moment ‘jouw bovenste chakra’s staan te ver open en de onderste zitten niet goed in hun energie’.

‘Hoe weet zij dat?’ vroeg ik me af. Hoe zij dat doet, dat wil ik ook! Maar het was voor mij toen nog een brug te ver, ik werkte nog teveel vanuit mijn ratio, had een kantoorbaan enzovoort. De stap naar therapeut zag ik nog niet gebeuren. Maar vanaf toen had dit alles wel mijn interesse. En daarna kwamen er diverse opleidingen, waaronder Malva op mijn pad.

Combineer je ook verschillende disciplines in je praktijk?

Jazeker. Ik gebruik bloesemremedies en kristallen. In de opleiding is daarover wel wat aangestipt, maar ik merkte de behoefte in mijzelf om mijn intuïtie te laten spreken. En na de opleiding ben ik dat echt gaan doen.

En soms als ik van een bepaalde aandoening het even niet weet, dan zoek ik dat natuurlijk wel op in de lesboeken, maar ook op intuïtie en gevoel weet ik wat een cliënt nodig heeft. En dat komt door open te zijn en vragen te stellen en dan komt het mooiste naar boven.

Want ik geloof dat een cliënt ook intuïtief is, maar het nog niet heeft ontdekt.

Zo had ik een mooie ervaring met een cliënte. We hadden al een lang gesprek en ik vond toen dat we nog wel even iets tastbaars, energetisch zouden mogen doen, voordat het consult eindigde. Maar op dat moment kon ik even niet bedenken wat we dan zouden kunnen doen, dus vroeg ik het aan haar. Zij antwoordde: “Er komt de naam Gabriël naar boven. Ik weet niet wat dat betekent.” Ik vertelde haar dat er een aartsengel is die die naam draagt. Dus zullen we die dan aanroepen en vragen om energetische steun? En dat hebben we toen gedaan, en zij vond het heel bijzonder wat er daarna gebeurde. Ik stel me open en de cliënt stelt zich open en de engel Gabriël is er op dat moment! Het aanroepen van engelen heb ik niet geleerd in de Malva opleiding of in andere opleidingen. Maar dan komt dat als vanzelf, omdat dat bij me hoort.

Zijn er ook Malvabehandelingen die wat regelmatiger terugkomen in je praktijk?

De controlemeridiaan aanzetten met de Ankh vind ik een hele fijne om te doen. Ook vind ik het een mooie kennismaking bij een eerste consult. Ik heb op zeker moment een eigen Ankh laten maken, afgestemd op mijn eigen zieletrilling. De trilling in deze Ankh ben ik. Ik zie het als een verlengstuk van mijn eigen energieën.

Ook komt in een kennismakingsconsult met een nieuwe cliënt vaak de behandeling van de zonnevlecht aan de beurt, omdat er veel spanning en stress ligt opgeslagen.

Verder varieert het wat ik inzet aan behandelingen. Ik weet nog wel dat ik op het einde van de opleiding heb gezegd dat ik meer met de lift-up methode wilde gaan doen. Maar dat is niet altijd passend bij cliënten. Maar ik vind het wel een hele mooie behandeling.

Recent heb ik nog iemand regressiebehandelingen met de Kosmische schijf gegeven. Het betrof een vrouw die al enkele malen in mijn praktijk geweest was en er was ook al veel opgeruimd. Maar toch zat er nog wel wat waarvan ik dacht: er mag nog meer opgeruimd worden. Ik heb toen met haar gesproken over de kosmische schijf en de regressiemethode. Ze is daarna gaan googlen en kwam op een website van een andere Malvatherapeute. Ze las ervaringen van cliënten met de regressiebehandeling en toen dacht ze: dit ga ik doen. En het is een erg mooi traject geworden, waar ze veel aan gehad heeft. Daarna heb ik gezegd dat het goed is om elkaar nu los te laten, maar mocht een keer iets zijn, dan mag je altijd nog even komen. Door de kosmische schijf heb ik haar een stap verder kunnen helpen.

Naast het voeren van de praktijk sprak je zojuist ook over ‘Zachte Kracht Avonden’

Dat klopt. Het heeft altijd al liggen sudderen dat ik meer met groepen wilde gaan werken. En sinds kort ben ik daarmee gestart. Ik had me dit voorjaar aangemeld bij het Lorelei festival om een workshop te geven. Dat is een festival voor alleen vrouwen. Maar helaas kwam die workshop niet uit de verf. Er waren te weinig aanmeldingen. En ik vroeg me dan ook af: ‘Waarom werkt het niet? Is het niet het juiste moment? Heb ik mijn workshop niet goed onder woorden gebracht? En omdat op het festival veel (jonge) moeders met kinderen rondliepen, vroeg ik me ook af of dat wel de goede doelgroep was. En het was ook meteen op een groots festival.

Wat later dacht ik hoe het zou zijn om het voor wat volwassener vrouwen te geven. Ik was nog wat aan het stoeien met de naam voor de cursus. Eerst dacht ik aan: “Kom in je kracht”. Maar ik vond het toch wat te hard klinken en heb het toen laten rusten. En ineens kwam in mij op: “Zachte Kracht Avonden”. Dat sprak mij meteen aan. Het klinkt vrouwelijker en niet zo mannelijk. Ik heb daarna wat relaties en vriendinnen over mijn nieuwe cursus geïnformeerd. En ineens waren er 4 vrouwen die zich aanmelden.

Mijn conclusie: ik vind het erg leuk om met groepen te werken, maar dan mag het kleinschaliger en meer op de vrouwelijke manier, meer in de stroom. En ik geef de cursus nu in mijn eigen praktijkruimte. En gisterenavond (9 oktober) was de eerste avond van de cursus! Ik geniet nog na. Het werken met groepen vind ik een mooie aanvulling op de individuele therapie. Het geeft me energie en het is heerlijk om de groepsenergie te ervaren.

Ik faciliteer en hoef niet meteen alles te doen. Zo was er gisteren een vrouw die wat geëmotioneerd raakte, en toen zag ik dat een andere vrouw haar hand op haar been legde. Ik voelde daardoor dat ze elkaar ondersteunen. En door het groepswerk kun je meer ervaren dan 1 op 1.

Al met al heb ik nu het gevoel dat het beter loopt. Door te vertrouwen op mijn intuïtie en mijn eigen energie en door meer zelfvertrouwen is dat tot stand gekomen.

Wat zou je nog willen delen met ons?

Ooit vroeg iemand mij: ben je een healer of een leraar? Mijn antwoord was duidelijk: beiden. Ik kon niet anders antwoorden dan dat. Het zit beiden in mij. Ik heb meerdere groepscursussen gevolgd en soms is degene die de cursus geeft alleen maar een procesbegeleider. Maar ik ken de behoefte om ook kennis over te dragen en bepaalde zaken uit te leggen. En ik doe dat graag met de nodige humor.

Zo ontving ik vanochtend een mail van een deelneemster van de cursus van gisterenavond en zij begon met de zin: Dank je wel voor je humor, en voor de leerzame avond. Dat vind ik dan fijn om te horen.

Mochten mensen die dit lezen interesse hebben of mensen kennen in de buurt van Deventer die deel willen nemen aan deze cursus voor alleen vrouwen, de ‘Zachte Kracht Avonden’: van harte welkom.

Pin It on Pinterest

Share This
X