“Bevrijding ontstaat door inzicht, niet door inzet”
Paul Smit, in: Alles over Niets, beschouwingen over non-dualiteit


Op wilskracht red je het niet

Wie is er niet mee opgevoed? Met het motto: hard werken wordt beloond. Hoeveel spreekwoorden en gezegden ken jij die ijver en wilskracht waarderen boven afwachtendheid. Want als je niet hard genoeg werkt, niet goed je best doet, dan krijg je nooit wat je wilt. Dan bereik je je doel niet! Als je achterover leunt of niet tot actie over gaat, dan ben je lui. Of dan heb je het niet verdiend.

Zwoegen en strijden, een harde werker

Ook ik ken de aanpak van zwoegen, de energie van strijd. Van jarenlang dingen doen omdat het zo hoort, of omdat het van je verwacht wordt. Rekening houdend met de wensen van anderen. Mijn eigen wensen en ideeën stonden op het tweede plan, of misschien het derde.

Ik deed altijd goed mijn best en ik was een harde werker. Maar….ik kende ook dagen en maanden dat ik terneergeslagen was. Dat ik het niet kon opbrengen om de strijd aan te gaan. Ik word dan afwachtend, durf geen stap te zetten en trek me in mezelf terug. Naar buiten toe zet ik een masker op. En er zijn er maar weinig die daar doorheen prikken. Die de vraag durven te stellen: hoe gaat het met je. Of liever: hoe gaat het écht met je.

Daadkracht van binnenuit

Als die vraag gesteld wordt, van hart tot hart, dan lukt het mij niet om de schijn op te houden. Dan begint het te stromen. Zowel de tranen als de energie. Dan voel ik dat ik de strijd op mag geven. De strijd tegen mezelf en mijn beperkende overtuigingen. Dan weet ik: op wilskracht red ik het niet. Dan kan ik me verbinden met daadkracht van binnenuit.

Want als je doet wat je echt wilt, dan kun je bergen (werk) verzetten. Dan ben je energiek. Dan wil je dingen aanpakken. Dan voelt hard werken niet als zwoegen, maar als resultaat halen. Je bereikt je doel op een zachte manier. En soms is het resultaat anders dan je had verwacht. Of duurt het bereiken van je doel langer dan je wilde.

Heb vertrouwen en geduld

Juist dan is het van belang om niet te gaan forceren. Om vertrouwen te hebben in de goede afloop. Om een beetje afwachtend te zijn. Om geduld te hebben. En om mild te zijn voor jezelf.

Een tijd geleden stroomde er een gedichtje uit mijn pen. Een gedichtje dat dit precies beschrijft:

Verzet is niet nodig
Hard werken heeft geen zin
Vertrouwen is het toverwoord
Om magie toe te laten in je leven
Om te creëren vanuit liefde, vanuit dankbaarheid
Liefdevolle aandacht is alles wat nodig is.

 

Pin It on Pinterest

Share This
X